Consent

Deze site gebruikt cookies waar we je toestemming voor nodig hebben.

Doorgaan naar content
Week van de Circulaire Economie

Welkom bij de 10e editie van de Week van de Circulaire Economie, die van 17 tot en met 22 maart 2025 plaatsvindt! De week wordt georganiseerd door ons, Groener Groningen, Circulair Groningen Drenthe en een heleboel (onderwijs)partners. Tijdens deze week moedigen we bedrijven aan om circulaire stappen te zetten, inspireren we burgers om circulair te leven en nodigen we docenten, studenten en leerlingen uit om mee te doen aan onderwijsactiviteiten. Doe je mee?

Het is belangrijk dat we slimmer omgaan met onze grondstoffen en met de aarde, voor ons en de generaties na ons. In een circulaire economie verspillen we minder, (her)waarderen we materialen en makerschap, hergebruiken we onze spullen en gaan we voor biodiversiteit. Samen bouwen we aan een gezonde toekomst zonder afval! We draaien de campagne Circula-wattes?! op scholen om dit onderwerp leuk, begrijpelijk én toepasbaar te maken.

Wil jij vanuit het onderwijs meedoen of bijdragen? Dan komen we graag met je in contact. Of bekijk het programma hieronder en ga naar toffe activiteiten bij jou in de buurt!

Programma

De hele week staat in het teken van circulariteit: van handige tips en grappige challenges tot inspirerende voorbeelden uit de regio. Of je nu grootse plannen hebt of klein wilt beginnen, Circula-wattes?! laat zien dat het makkelijker is dan je denkt.

Naast het hoofdprogramma, is er een aanvullend programma vol leuke activiteiten!

Aanvullend programma

De week wordt mogelijk gemaakt door SDG House Groningen, Groener Groningen, Circulair Groningen Drenthe, Gemeente Groningen, Provincie Groningen, Provincie Drenthe en Het Versnellingshuis. En natuurlijk door onze organiserende partners: Alfa-college, Bouwhub, DCTerra, Fouthout, Greenwise Campus, G-Rond en partners, House of Design, Louxe, MeerBomenNu, Natuur en Milieufederatie Groningen, Noorderpoort, OpEwsum, Terra Suikerterrein locatie de Pionier, Textielhub Groningen, Vepa en WerkPro.

Ik heb nog een vraag

Ik wil een evenement bijwonen, hoe meld ik me aan?

De timetable geeft je een actueel overzicht van de evenementen die worden georganiseerd. Klik op een specifiek evenement voor meer informatie over hoe jij je kunt aanmelden.

Ik wil iets organiseren onder de vlag van De Week van de Circulaire Economie in regio Groningen, kan dat?

Zeker! Net als in voorgaande jaren nodigen we bedrijven, organisaties, burgers en onderwijs uit om zelf evenementen of activiteiten te organiseren. Deze zijn onderdeel van het randprogramma en kunnen we helpen promoten. Je evenement moet wel over circulariteit gaan, natuurlijk!

Ik wil iets organiseren vanuit het onderwijs, kan dat?

Graag! En het maakt niet uit of je werkt voor een basisschool, het vo, mbo, een hogere school of universiteit: de week is voor iedereen. Op de drie ROC's Alfa-college, DCTerra en Noorderpoort organiseren we de hele week een onderwijsprogramma en draait de campagne 'Circula-wattes?!'. Op woensdagmiddag organiseren we een inspiratiemiddag waar je met jouw leerlingen of studenten mag komen kijken. Zoek contact met ons als je wilt sparren over hoe je circulariteit aan jouw onderwijs kunt toevoegen.

Hoe kan ik helpen deze week of evenementen in het zonnetje te zetten?

Als je wilt helpen promoten, gebruik dan de hashtags #circulawattes, #weekvandece, #weekvandecirculaireeconomie en #circulaireeconomie. Tag op Instagram SDG House Groningen en Groener Groningen of vermeld SDG House Groningen op LinkedIn. En vertel over de week aan je klasgenoten, collega's, docenten, vrienden en familie!

Waarom een week over de circulaire economie?

In 2050 moet Nederland een circulaire economie zijn en in 2030 – het jaar waarin ook de SDG's moeten worden gehaald – moet Nederland al de helft minder primaire grondstoffen gebruiken. Tijd om te laten zien welke stappen bedrijven, bewoners en scholen in Groningen al zetten! We geven Groningers handige tips en inspirerende voorbeelden uit de regio en nodigen jou uit om mee te doen aan het realiseren van deze nieuwe economie.

Wie heeft de Week van de Circulaire Economie bedacht?

De Week van de Circulaire Economie is een initiatief van Het Versnellingshuis, een landelijk programma dat het Nederlandse bedrijfsleven helpt circulair te ondernemen. Voor meer info bezoek je de website van de Week van de Circulaire Economie.

Ik heb dit doorgelezen maar heb toch nog een vraag. Waar kan ik terecht?

Als je nog vragen hebt, neem dan contact op met Mariska Helmus: projectleider van de Week van de Circulaire Economie voor regio Groningen en aanjager vanuit onderwijs.

Editie Week van de Circulaire Economie in 2024

De Week van de Circulaire Economie in 2024 vond plaats van 11 tot en met 16 maart en werd in Groningen mogelijk gemaakt door meer dan 20 partners! Samen organiseerden we 6 evenementen, 3 acties en 2 workshops. Zo'n 700 mensen hebben meegedaan aan deze week, door een evenement te bezoeken of door mee te doen aan het onderwijsprogramma van Noorderpoort en Alfa-college. Het onderwijsprogramma is terug te vinden in het Handboek Circulaire Challenges. Hieronder een fotoverslag van WCE2024.

Lees hier het Circulaire Challenges Handboek.

Dit was het programma van de 2024 editie.

De Week van de Circulaire Economie in Groningen werd geopend door wethouder Kirsten de Wrede in Brouwerij De Prael. Bestuurder van WerkPro Cees Jan Gieskes, overhandigde de wethouder een laptophoes van NAIS. Dit Groningse merk maakt producten van hergebruikt textiel.

Aan de opening hebben 65 transitieversnellers deelgenomen. Er zijn nieuwe contacten gelegd en enthousiasme om samen te bouwen aan de circulaire economie was rijkelijk aanwezig!

Op 13 maart verzamelden 60 deelnemers zich op het provinciehuis voor een Ontbijtsessie Circulaire Ambitie georganiseerd door Vereniging Circulair Groningen. Met aansluitend een subsidiespreekuur waar 6 bedrijven aan mee hebben gedaan.

Na een goed verzorgd ontbijt en inspirerende sprekers, gingen de deelnemers in groepen uiteen. Aan acht ambitietafels werd gesproken over bouw, de maakindustrie, chemie en kunststoffen, overheid, creativiteit en meer!

15 maart was het Open Huis van De Textielhub: een circulaire hub waar kennisinstellingen, bedrijven en bewoners samenwerken aan een eerlijke, lokale textielketen. Er werd geweven, gerepareerd, geverfd, geëxposeerd, geïnspireerd en gevierd dat de hub bijna open mocht. Dit gebeurde op 18 maart.

Naast een circulaire markt en een heerlijk borrel van Bierbrouwerij De Prael bij de foodtruck van New Nexus, kon je meedoen aan workshops. Met Vereniging Circulair Groningen bracht je de textielketen in kaart en Merlijn Twaalfhoven en Kees Brouwer inspireerden, elk op hun eigen manier, om in beweging te komen.

Partners Week van de Circulaire Economie 2024

Noorderpoort
Alfa-college
G-ROND
Vereniging Circulair Groningen
Eromesmarko
Stichting WerkPro
GoudGoed Damsterdiep
GoudGoed Protonstraat
NAIS
Bierbrouwerij De Prael
Simplon Hostel
Het Oude Politiebureau
Eeterie De Globe
Paviljoen 't Groene Hart
Buurten bij Bernlef
Het Groenhuis
Hanzehogeschool Academie Minerva
Groningen Werkt Circulair
Groener Groningen (Sustainable Moments)
Agnes Bakker
Gemeente Groningen