Doorgaan naar content

Cookies 🍪

Deze site gebruikt cookies waar we je toestemming voor nodig hebben. Meer informatie

Week van de Circulaire Economie

Van 11 tot en met 16 maart 2024 vond de 9e editie plaats van de Week van de Circulaire Economie! Verderop vind je informatie over deze week en een fotoverslag van afgelopen editie.

Inmiddels zijn we ons aan het voorbereiden op de 10e editie die zal plaatsvinden in maart 2025 – in week 11 óf 12 – data worden nog bekend gemaakt. Dan wordt de week georganiseerd door SDG House Groningen, Vereniging Circulair Groningen en Groener Groningen. We organiseren evenementen met en voor het onderwijs, bedrijven en bewoners. Anders dan in voorgaande jaren trekken wij nu ook de provincie in! Wil jij die week meedoen of bijdragen? Dan komen we graag met je in contact.

Denk bijvoorbeeld aan:
- meedoen aan een onderwijsactiviteit;
- (meehelpen) een evenement organiseren;
- een ruimte beschikbaar stellen of op een andere manier sponsor zijn.

Ik wil iets organiseren onder de vlag van De Week van de Circulaire Economie in regio Groningen, kan dat?

Zeker! Als je zelf een evenement wilt organiseren voor onderwijs, bedrijven en/of bewoners dan helpen we je graag met de promotie ervan. Zolang je evenement (onder andere) over circulariteit gaat natuurlijk! Wellicht past jouw idee perfect bij andere programmaonderdelen, dus laat vooral weten wat je van plan bent.

Ik wil iets organiseren voor/met het onderwijs, kan dat?

Duurzaamheid zal in de toekomst een steeds grotere rol spelen in het onderwijs. Om hiermee een begin te maken hebben Noorderpoort (SDG House Groningen) en Alfa-college (G-ROND) afgelopen editie circulaire challenges georganiseerd met partners in de regio. Ook in 2025 willen we een onderwijsprogramma draaien. Wil je meedoen als vraagsteller (je hebt een vraagstuk waar je studenten mee aan de slag wilt zetten) of ben je docent en wil je 'iets' met dit onderwerp?

Ik wil een evenement bijwonen, hoe meld ik me aan?

De komende tijd werken we aan het samenstellen van een programma en het vinden van middelen hiervoor. Houd onze website in de gaten voor het programma.

Waarom een Week over de circulaire economie?

Het is belangrijk dat we slimmer omgaan met onze grondstoffen en met de aarde, voor ons en de generaties na ons. Tijdens de Week van de Circulaire Economie willen we dat zoveel mogelijk mensen hierover horen! En dat bedrijven, bewoners, studenten en docenten (andere) ideeën opdoen om afval tegen te gaan. In 2030 – het jaar waarin ook de SDG's moeten worden gehaald – moet Nederland al 50% minder primaire grondstoffen gebruiken. Dan halen we dus de helft minder grondstoffen uit de natuur. Het streven van de overheid is dat we dat in 2050 helemaal niet meer doen: dán is onze economie circulair.

Wat een goed initiatief! Hoe kan ik zelf helpen deze week of evenementen in het zonnetje te zetten?

Als je zelf online gaat promoten, gebruik dan graag de hashtags #WeekvandeCE en #circulaireeconomie. Tag ook SDG House Groningen op Instagram en LinkedIn. Zo genereren we samen veel aandacht! En vertel dit natuurlijk ook door aan je klasgenoten, collega's, docenten, vrienden en familie :-)

Wie heeft de Week van de Circulaire Economie bedacht?

De Week van de Circulaire Economie is een initiatief van Het Versnellingshuis, een landelijk programma dat het Nederlandse bedrijfsleven helpt circulair te ondernemen. Voor meer info bezoek je de website van de Week van de Circulaire Economie. Daar zijn wij ook als Groningse hub te vinden.

Ik heb dit doorgelezen maar heb toch nog een vraag. Waar kan ik terecht?

Als je nog vragen hebt, neem dan contact op met Mariska Helmus - projectleider Week van de Circulaire Economie voor regio Groningen.

De Week van de Circulaire Economie in 2024 werd mogelijk gemaakt door meer dan 20 partners. Samen organiseerden we 6 evenementen, 3 acties en 2 workshops. Zo'n 700 mensen hebben meegedaan aan deze week, door een evenement te bezoeken of door mee te doen aan het onderwijsprogramma van Noorderpoort en Alfa-college. Het onderwijsprogramma is terug te vinden in het Handboek Circulaire Challenges.

Lees hier het Circulaire Challenges Handboek.

Dit was het programma van de 2024 editie.

De Week van de Circulaire Economie in Groningen werd geopend door wethouder Kirsten de Wrede in Brouwerij De Prael. Bestuurder van WerkPro Cees Jan Gieskes, overhandigde de wethouder een laptophoes van NAIS. Dit Groningse merk maakt producten van hergebruikt textiel.

Aan de opening hebben 65 transitieversnellers deelgenomen. Er zijn nieuwe contacten gelegd en enthousiasme om samen te bouwen aan de circulaire economie was rijkelijk aanwezig!

Op 13 maart verzamelden 60 deelnemers zich op het provinciehuis voor een Ontbijtsessie Circulaire Ambitie georganiseerd door Vereniging Circulair Groningen. Met aansluitend een subsidiespreekuur waar 6 bedrijven aan mee hebben gedaan.

Na een goed verzorgd ontbijt en inspirerende sprekers, gingen de deelnemers in groepen uiteen. Aan acht ambitietafels werd gesproken over bouw, de maakindustrie, chemie en kunststoffen, overheid, creativiteit en meer!

15 maart was het Open Huis van De Textielhub: een circulaire hub waar kennisinstellingen, bedrijven en bewoners samenwerken aan een eerlijke, lokale textielketen. Er werd geweven, gerepareerd, geverfd, geëxposeerd, geïnspireerd en gevierd dat de hub bijna open mocht. Dit gebeurde op 18 maart.

Naast een circulaire markt en een heerlijk borrel van Bierbrouwerij De Prael bij de foodtruck van New Nexus, kon je meedoen aan workshops. Met Vereniging Circulair Groningen bracht je de textielketen in kaart en Merlijn Twaalfhoven en Kees Brouwer inspireerden, elk op hun eigen manier, om in beweging te komen.

Partners Week van de Circulaire Economie 2024

Noorderpoort
Alfa-college
G-ROND
Vereniging Circulair Groningen
Eromesmarko
Stichting WerkPro
GoudGoed Damsterdiep
GoudGoed Protonstraat
NAIS
Bierbrouwerij De Prael
Simplon Hostel
Het Oude Politiebureau
Eeterie De Globe
Paviljoen 't Groene Hart
Buurten bij Bernlef
Het Groenhuis
Hanzehogeschool Academie Minerva
Groningen Werkt Circulair
Groener Groningen (Sustainable Moments)
Agnes Bakker
Gemeente Groningen