Doorgaan naar content

Cookies 🍪

Deze site gebruikt cookies waar we je toestemming voor nodig hebben. Meer informatie

Week van de Circulaire Economie

Van 11 tot en met 16 maart 2024 vindt de 9e editie plaats van de Week van de Circulaire Economie! In de circulaire economie bestaat afval niet: alle grondstoffen kunnen worden hergebruikt.

Tijdens deze week krijgen goede voorbeelden een podium, ontmoeten voorlopers elkaar en ontvangen starters concrete handvatten om zelf aan de slag te gaan. Voor de Groningse hub van de landelijke week van de Circulaire Economie, is SDG House Groningen het aanspreekpunt. We werken dit jaar samen met verschillende partners:

Ons doel? Circulariteit dichterbij brengen! In je huis, tuin, kledingkast, op school, op je werk en in de openbare ruimte. Dit doen wij door:
- circulair leren in het onderwijs te bevorderen. Met docenten en partners organiseren SDG House Groningen (Noorderpoort) en Alfa-college (G-ROND) circulaire challenges voor studenten;
- het aanbod aan evenementen van deze week met je te delen. Evenementen georganiseerd door ons, door onze partners en misschien zelfs door jou!

Ik wil iets organiseren in het onderwijs, hoe doe ik dat?

Als onderdeel van de Week van de Circulaire Economie organiseren Noorderpoort (SDG House Groningen) en Alfa-college (G-ROND) circulaire challenges voor studenten. Duurzaamheid zal in de toekomst een steeds grotere rol spelen in het onderwijs. Met deze challenges maken we daarin al een goed begin!

De challenges gaan over actuele vraagstukken en zijn bedacht met partners en docenten. Via onderstaande link open je het handboek waarin alle informatie staat die je nodig hebt om aan de challenges mee te doen.

Lees hier het Circulaire Challenges Handboek.

Ik wil een evenement bijwonen, hoe meld ik me aan?

Hieronder vind je het voorlopige programma van de Week van de Circulaire Economie. Bekijk hier de klikbare versie.

Op onderstaande pagina vind je de actuele agenda voor de Week, met meer informatie over de individuele evenementen en mogelijkheden tot aanmelden.

Als je zelf een evenement wilt organiseren dan helpen we je graag met de promotie ervan. Zolang je evenement (onder andere) over circulariteit gaat natuurlijk! (Update 11-03-2024: het aanmelden van evenementen tijdens de Week van de Circulaire Economie is niet meer mogelijk)

Waarom een Week over de Circulaire Economie?

Het is belangrijk dat we slimmer omgaan met onze grondstoffen en met de aarde, voor ons en de generaties na ons. Tijdens de Week van de Circulaire Economie willen we dat zoveel mogelijk mensen hierover horen! En vooral: dat mensen en bedrijven (andere) ideeën opdoen om afval tegen te gaan. In 2030 – het jaar waarin ook de SDG's moeten worden gehaald – moet Nederland al 50% minder primaire grondstoffen gebruiken. Dan halen we dus de helft minder grondstoffen uit de natuur. Het streven van de overheid is dat we dat in 2050 helemaal niet meer doen: dán is onze economie circulair.

Wat een goed initiatief! Hoe kan ik zelf helpen deze week of evenementen in het zonnetje te zetten?

Als je zelf online gaat promoten, gebruik dan graag de hashtags #WeekvandeCE en #circulaireeconomie. Tag ook SDG House Groningen op Instagram en LinkedIn. Zo genereren we samen veel aandacht! En vertel dit natuurlijk ook door aan je klasgenoten, collega's, docenten, vrienden en familie :-)

Wie heeft de Week van de Circulaire Economie bedacht?

De Week van de Circulaire Economie is een initiatief van Het Versnellingshuis, een landelijk programma dat het Nederlandse bedrijfsleven helpt circulair te ondernemen. Voor meer info bezoek je de website van de Week van de Circulaire Economie. Daar zijn wij ook als Groningse hub te vinden.

Ik heb dit doorgelezen maar heb toch nog een vraag. Waar kan ik terecht?

Als je nog vragen hebt, neem dan contact op met Mariska Helmus - projectcoördinator Week van de Circulaire Economie voor regio Groningen.