Colien Langerwerf is relatiemanager voor Kunst & Multimedia en projectinitiator en onderwijsinnovator bij SDG House Groningen. In 2021 won ze de prijs voor duurzaamste docent van Nederland en dat snappen wij helemaal. Voor SDG House Groningen locatie Suikerterrein doceert ze namelijk kunst op tal van manieren, die altijd met duurzaamheid te maken hebben.
Colien besloot haar kunstenaarschap in te zetten voor een duurzamere wereld toen ze 6 jaar geleden met haar man Eduard Bezembinder en studenten het project ‘Collect Plastic Not Shells’ deed op Mallorca. Wel de schelpen meenemen van stranden en niet het plastic afval kon écht niet, vond ze. Laat de natuur natuur zijn en ga juist iets maken van afval dat we liever arm dan rijk zijn. Vanuit lokale afgedankte materiaalstromen bedenkt ze telkens een nieuw project waarmee haar studenten aan de slag kunnen.
Met 60 studenten 1400 kg afgedankte denim upcyclen tot complete outfits en vogelverschrikkers? Met kostuums en decor van 500 kg hergebruikt wol de Rainbow community een warm hart toedragen? Niets lijkt te gek voor Colien, zolang ze een beetje rumoer mag maken. Ze wil met haar performances textielafval inzetten met een duidelijke anti-fast fashion boodschap:
Ze vervolgt: "Daarom is fast fashion een no-go: fast fashion kan écht niet meer."
Colien wil als SDG-Held vooral zorgen voor inclusief onderwijs. ‘’Art for all!’’, kunst en cultuur toegankelijk voor iedereen. Ook wil ze zich blijven inzetten voor de Rainbow community op het Noorderpoort, en heeft ze plannen voor internationale samenwerkingen met locaties in Spanje. Colien vindt het belangrijk dat iedereen er mag en kan zijn.