Doorgaan naar content

Cookies 🍪

Deze site gebruikt cookies waar we je toestemming voor nodig hebben. Meer informatie

Eduard Bezembinder

Eduard Bezembinder

Eduard is schilder en tekenaar, maar op het Suikerterrein vooral bezig met materialen recyclen tot beeldende kunst. Eduard is naast kunstenaar projectleider Kunst bij Terra MBO en is vanuit het Noorderpoort en met Minerva bezig met het practoraat Sense Ecology. Samen met deze onderwijsinstellingen en andere kunstenaars zet hij zich in voor meer openbare kunst op het Suikerterrein. Grote ambities om in het onderwijs te werken had hij niet. Toch is Eduard heel blij om vanuit zijn kunstenaarschap met jonge, geïnteresseerde mensen samen te mogen leren.

< Terug naar overzicht

Eduard vindt het belangrijk dat mensen meer naar buiten trekken, de natuur in! Al zou hij de natuur op het Suikerterrein eerder ‘stadsnatuur’ noemen. Wel is het een geschikte plek om openbare kunst te maken: ‘’door iets kunstmatigs in te zetten wordt de natuur benadrukt: het versterkt elkaar.’’ En diezelfde natuur is meestal wat hem de materialen geeft om te kunnen creëren, zoals schapenwol, kratjes en door de mens gedumpte plastics. ‘’We worden zo bedolven onder materiaal, door ‘spul’, dat de hele wereld eigenlijk gerecycled kan worden.’’ Het idee om van afval kunst te maken kreeg hij op Mallorca, waarna hij met zijn vrouw Colien Langerwerf project Collect Plastics, Not Shells begon.

Eduard wil zich als SDG-Held vooral inzetten om samen afval om te zetten in kunst. Hij wil van waarde zijn door zichzelf én zijn directe omgeving iets meer bewust te maken. Het belangrijkste wat je volgens hem kunt leren door recycling, is dat je ineens ziet:

wow, wat is er veel! Wat is er veel over, wat is er veel rommel 

Dit is soms ook voor Eduard een leermoment, bijvoorbeeld het besef dat er flink veel wolafval is: ‘’vorig jaar had ik nog totaal niet over wol nagedacht.’’ Nu werkt hij met studenten aan Zircus Zorry. ‘’Dat wol een afvalproduct is dat wordt weggegooid, verbrand, iedereen is daar toch wel redelijk door geschokt..’’ 


Meer informatie

Meer helden

Rixt de Wit Francien van Bruggen