Mariska Helmus heeft een passie voor duurzaamheid en de drive om anderen te inspireren om zorg te dragen voor de wereld. Voor SDG House Groningen organiseerde ze al twee edities van de Week van de Circulaire Economie, en in 2025 mag ze dat opnieuw doen! Vanuit haar passie voor textiel is ze bestuurder en mede-oprichter van Groningen Fair Fashion (GROFF) en werkt ze samen met verschillende partners aan de netwerkorganisatie Groningen Werkt Circulair (GWC), die zich inzet om lineaire textielketens te sluiten.
“Ik wil nog meer lawaai maken! ”
Toekomstbestendige levensstijl
Al van jongs af aan is Mariska zich bewust van haar invloed op de wereld. Op haar veertiende werd ze vegetariër, wat in het begin een zoektocht was: “Mijn ouders dachten dat het een fase was en zagen het nut er niet van in, totdat ik ze video’s liet zien van hoe dieren in de vee-industrie worden behandeld en met alternatieven kwam.” Inmiddels is haar gezin flexitariër en, zoals haar moeder het zegt, “op de gezonde tour.” Een mooie bijvangst van haar persoonlijke zoektocht naar wat echt belangrijk is.
Energie tijdens de Week van de Circulaire Economie
Voor de editie van 2025 werkt ze samen met een projectteam bestaande uit SDG House Groningen, Vereniging Circulair Groningen Drenthe en Stichting Groener Groningen. “Dat werkt heel prettig! Door samen te werken brengen we drie doelgroepen samen: het onderwijs, bedrijven en burgers. We hebben een hoofdprogramma met voor elke doelgroep evenementen en draaien de campagne ‘Circula-wattes?!’ om de term ‘circulaire economie’ op een leuke manier bekender te maken. Daarnaast nodigen we onze achterban uit om ook iets te organiseren. Ik wil voor deze editie nóg meer lawaai maken dan vorig jaar!” De energie tijdens de editie van 2024 was merkbaar. “De kick-off in De Prael Groningen en het Open Huis van Textielhub Groningen waren bijzonder. Zoveel ondernemers, burgers, studenten en docenten met een hart voor duurzaamheid – dat raakte me echt.”
“De term circulaire economie is nog niet goed
bekend bij Groningers, laat staan bij studenten.
Het draait om het verminderen van afval en het
toevoegen van waarde aan materialen... ”
Circulariteit in het onderwijs
Mariska ziet de Week van de Circulaire Economie als een manier om circulair denken en doen in het onderwijs te integreren. “Tijdens de vorige editie werd een mooie stap gezet, maar het blijft een uitdaging om het thema snel in het curriculum op te nemen. Het is essentieel dat docenten de ruimte voelen om hiermee bezig te kunnen gaan.” Hoewel er al veel gebeurt op het gebied van circulaire economie, realiseren docenten en studenten zich niet altijd dat ze al circulair bezig zijn. “Het zou geweldig zijn als we meer bewustwording kunnen creëren, zodat het gesprek verschuift van ‘wat is circulariteit?’ naar ‘dit kun jij in jouw vak doen.’ Zo ontdekken mensen hoe belangrijk hun vakgebied is voor het gezamenlijk bouwen aan een nieuwe economie.”
Ambitie en SDG’s
“Zonder ambitie kom je nergens. Het is hard werken om circulariteit en de Sustainable Development Goals (SDG’s) concreter te maken voor studenten.” Mariska denkt dat de meeste studenten inmiddels wel over de SDG’s hebben gehoord, maar dat ze vaak nog abstract aanvoelen. Daarom probeert ze zich te richten op doelen die hen persoonlijk aanspreken. “Neem bijvoorbeeld SDG 12: Verantwoorde consumptie en productie. Dit doel spreekt mij erg aan, want ik maak mij zorgen over de hoeveelheid rommel die op de markt wordt gepusht. De laatste acht jaar heb ik gelukkig geen koopstress meer, omdat ik me niet laat verleiden tot het kopen van nieuwe spullen. Bovendien maakt hergebruik me creatiever, en dat is ook nog eens leuk!” Natuurlijk heeft Mariska ook haar uitdagingen. “Ik heb een tijdje Zero Waste geleefd, maar dat was toch best lastig.”
“...Het is belangrijk studenten te laten zien hoe zij hier zelf
al aan kunnen bijdragen. Tijdens de Week van de Circulaire
Economie werken we aan het vergroten van dit bewustzijn. ”
Impact maken
Mariska wil alleen werken aan projecten die de wereld een stukje groener en socialer maken, het liefst op lokaal niveau. “Wat we hier teweegbrengen, heeft uiteindelijk een effect op de wereld om ons heen. Vanuit het mbo-onderwijs en samen met regionale partners bouwen we aan een beter, eerlijker en duurzamer Groningen. Dat is ook waar SDG 17 over gaat: partnerschappen. Het is prachtig om te zien hoe we samen mooie dingen opzetten en bijdragen aan verandering.”