Doorgaan naar content

Cookies 🍪

Deze site gebruikt cookies waar we je toestemming voor nodig hebben. Meer informatie

Talent 4 Roemenië
Inspiratie -

Talent 4 Roemenië

In 2014 namen studenten van Noorderpoort en Alfa-college voor het eerst deel aan het project Talent 4 Roemenië, waarin ze begonnen aan de bouw van het huiswerkverblijf in het dorp Tichindeal. Tien jaar later bezocht in 2024 voor de zevende keer een groep het Roemeense dorp. Noorderpoorter Han Berrelkamp reisde als begeleider mee met de 20 studenten van Noorderpoort, Alfa-college en Terra.

< Terug naar overzicht

De studenten

Talent 4 Roemenië is een langlopende samenwerking tussen Noorderpoort, Alfa-college en DCTerra. Een belangrijk speerpunt van het project, dat een initiatief is van Hans Buissink en Frank Broeders, is het bieden van een internationale ervaring aan met name Entree- en niveau 2-studenten, die dit soort kansen in het onderwijs nog niet vaak genoeg krijgen. Omdat de studenten van verschillende scholen en opleidingen komen ligt de uitdaging niet alleen in het reizen en werken, maar ook in het feit dat ze dit alles met wildvreemden doen. “Op Schiphol zaten de studenten bij de gate allemaal op hun telefoon te kijken, maar toen we terugvlogen was het één grote groep. Toen liep er een blok van 20 samen door Schiphol, lekker te ouwehoeren,” herinnert Han zich. “Ze leren elkaar in die drie weken echt kennen. En dat is ook niet zo gek, want je gaat ook best wel diep samen. Sommige studenten hebben helemaal geen buitenlandervaring, zijn überhaupt nog nooit zo lang van huis weg geweest. En dan zit je opeens drie weken lang samen in Roemenië, waar je alleen maar nieuwe ervaringen opdoet. Het vliegen, het reizen, alles eigenlijk. Natuurlijk lees je in de intakes dat studenten mee willen om anderen te helpen, maar er zijn ook studenten die aangeven, joh, ik wil gewoon een keer naar het buitenland, dit is mijn kans. Dat is ook zo gaaf aan dit project. De studenten hoeven er niks voor bij te leggen. De enige voorwaarde is dat je je vakkennis moet inzetten voor de lokale bevolking.”

Als ik terugkijk op wat we hebben gedaan, dan maakt dat wel indruk 
- Han Berrelkamp

Grote verschillen

De belangrijkste taak van de studenten is het bouwen aan een huiswerkverblijf en het opknappen van lokale gebouwen. “Ze leven daar heel anders dan wij. Er zijn mensen zonder douche, ze hebben geen badkamer, ze hebben geen water,” vertelt Han.
Het project heeft om die reden niet alleen grote impact op de studenten en begeleiders, maar ook op de lokale bevolking. “Als ik terugkijk op wat we hebben gedaan, niet alleen deze keer maar de afgelopen 10 jaar, dan maakt dat wel indruk.” Han werkte samen met een groep studenten aan een kerk die niet alleen gebruikt wordt voor de dienst op zondag, maar ook om lokale jeugd tussen de 4 en 18 jaar op te vangen en te begeleiden. Ze spelen er, doen er hun huiswerk en krijgen bijvoorbeeld yogales. “Gewoon lekker even ontspannen, even weg van de armoede en de stress. Dat vind ik gaaf, dat je daar een bijdrage aan kunt leveren met de studenten. Er werkte daar een vrouw van 73, zij kookte voor de kinderen. Ze kon geen Engels en ik kan geen Roemeens, dus hebben we gewoon drie weken lang gecommuniceerd via Google Translate. Gewoon kletsen in dat ding. Dat was echt te gek.”

Hard werken

Naast kletsen, is het vooral ook keihard werken. “Het is echt geen schoolreis. Om 7:30 ontbijten en dan is het van maandag tot en met vrijdag uren draaien. Van 9 tot 5 snoeihard werken, ongeacht de omstandigheden. Toen we aankwamen was het 32 graden en de tweede week hadden we alleen maar regen en was het 8 tot 12 graden. En ook dat hoort erbij. Je kunt niet zeggen, nou, ik blijf in bed liggen. Nee, het wekkertje gaat en we gaan aan het werk. Dat is superleuk.”

Blik op de toekomst

Deze langlopende samenwerking tussen de drie onderwijsinstelling bestond al voor SDG House Groningen in het leven werd geroepen, maar het wordt steeds duidelijker dat de SDG’s er een belangrijke rol in spelen. “We werken daar bijvoorbeeld aan het terugdringen van de effecten van armoede, maar ook aan SDG 4, het realiseren van kwaliteitsonderwijs. Dat doen we door te bouwen aan het huiswerkverblijf, maar ook door onze studenten de kans te geven om wat ze op school leren toe te passen. Ze konden tijdens de reis zelfs in de praktijk examens afleggen,” vertelt Han enthousiast. Het plan is om ook in 2025 weer met een groep studenten van de drie mbo’s naar Roemenië te gaan, om verder te bouwen. “Er zijn tal van doelgroepen die hulp nodig hebben. Ik denk dat onze impact nog een stuk groter kan worden.”

Meer artikelen

Inspiratie Linnenproject: interview met Linda en Mykha Inspiratie Studenten zamelen medische artikelen in Inspiratie Evenementen Wereldburgerschap bij Noorderpoort