Mallorca kampt met grote watertekorten. Dus hebben vrienden van SDG House Groningen, kunst- en cultuurcentrum Casa Canjelabert, ons ingeschakeld om op beeldende wijze aandacht te vragen voor het watertekort. Ook in Groningen en Friesland is drinkwater op de korte termijn schaars. Tijd voor Aqua Art Awareness!
Studenten van verschillende opleidingen van Noorderpoort werken samen aan Aqua Art Awareness (AAA), waaronder de opleidingen Ruimtelijk Vormgever, Mediavormgever en Laboratoriumtechniek. We hebben als doel om toeristen, hoteleigenaren en personeel (maar eigenlijk iedereen) aan het denken te zetten over watertekort en -verspilling. Het project is in augustus 2024 gestart en wordt tot de zomer 2025 uitgevoerd in Groningen en Friesland.
Voor dit project zijn we op bezoek geweest bij Casa Canjelabert in Benissalem, Mallorca, waar watertekort nog urgenter is dan in Noord-Nederland. Hoewel we door omstandigheden het project alleen verder uitvoering kunnen geven in Groningen en Friesland, doen we toch nog even een shout-out naar onze eigenlijke opdrachtgever: Casa Canjelabert! Het is een historisch pand dat exemplaar staat voor de traditionele Mallorcaanse architectuur en staat in het dorp Binissalem, dat bekend is voor haar rijke wijnbouwtradities en culturele erfgoed. Casa Canjelabert draagt bij aan cultureel erfgoed als verblijf (artist in residence) en evenementenlocatie, met onder meer wijnproeverijen, concerten en exposities.
“Het pand ademt historie en laat zien hoe belangrijk het behoud van culturele waarde is. ”
- Colien Langerwerf, docent en duurzaamheidsambassadeur SDG House Groningen
Partners
In Groningen werken we samen met ho(s)tels waar we Aqua Art Awareness mogen uitvoeren, waaronder Simplon Hostel. Simplon is een sociale onderneming die helpt mensen mee te doen op de arbeidsmarkt. In Friesland werken we samen met kunstenaarsduo Kaneli & Smit die zich in Harlingen hebben gevestigd. Water speelt in hun werk een grote rol (onder andere de getijden) en met hen doen we mee aan het 'duizend dagen festival' Arcadia.
26/9/24 Excursie naar Sign in Groningen 3/10/24 Excursie naar Waterbedrijf Groningen 6-11/10/24 Reis naar Mallorca (zie fotoverslag hieronder) 8/1/25 Lezing Kaneli & Smit in Groningen 15/1/25 Workshop Kaneli & Smit in Harlingen 22/1/25 Water bekijken onder microscoop, ZernikeLab Groningen 27-31/1/25. Studenten maken mural i.s.m. Nicaraguaanse kunstenaar Manuel Alániz Gamez
Februari '25>>> Workshops, atelierbezoeken en meer!
7 oktober kregen we een rondleiding bij Casa Canjelabert. Hier mogen we volgend jaar Aqua Art Awareness exposeren!
8 oktober hebben we op strand van Can Picafort afval geraapt. Hiermee hebben we kunst gemaakt en inspiratie opgedaan voor het project (zie hieronder).
Toen we weer in Groningen waren, zijn we begonnen met een gezamenlijk kunstwerk van klei. Binnenkort delen we het resultaat!
De studenten werkten vijf dagen aan een mural onder leiding van de Nicaraguaanse kunstschilder Manuel Alániz Gamez. Zij bedachten zelf wat er in de muurschildering moest komen en Gamez bracht alle ideeën samen.
Studenten Laboratoriumtechniek lieten middels microscopen waterdiertjes zien aan studenten Ruimtelijk Vormgever, die ze verwerkten in het muurgrote ontwerp.
Groningen en de wereld
In Nicaragua zijn muurschilderingen van oudsher een communicatiemiddel, omdat ruim 45 jaar geleden de helft van de bevolking analfabeet was. Muurschilder Manuel Alániz Gamez is werkzaam bij het muurschildercollectief FUNARTE in het noorden van Nicaragua. Hij bezoekt Nederland op uitnodiging van LBSNN, de koepelorganisatie van gemeenten die samenwerken met Nicaragua in het kader van hun campagne “Gemeenten en Global Goals 2030”, de 17 werelddoelen van de Verenigde Naties (SDG’s) voor een eerlijke en duurzame wereld. Groningen is een zogenaamde ‘Global Goal – gemeente’, een campagne van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG).
In de pers
Het kunstwerk werd 31 januari onthuld door streetartist Michel Velt die zelf diverse muurschilderingen in Groningen heeft gemaakt.
Student Ruimtelijk Vormgever Demy vertelt over de muurschildering aan OOG TV.
“Er is gewoon niet heel veel aandacht voor hoe groot het watertekort is. Natuurlijk wel voor vervuiling, voor plastics. (..). Dus wij dachten we gaan aan de hand van een muurschildering laten zien waar water allemaal voor nodig is. ”