Doorgaan naar content

Cookies 🍪

Deze site gebruikt cookies waar we je toestemming voor nodig hebben. Meer informatie

Noordelijk Linnen Project
-

Noordelijk Linnen Project

De textielindustrie is een van de meest vervuilende industrieën ter wereld. Zo is 20% van de wereldwijde watervervuiling te wijten aan verf en appreteermiddelen die gebruikt worden in de textielindustrie. Daarnaast is 35% van de microplastics in het milieu afkomstig van synthetische kleding dat gewassen wordt. Tijdens het linnenproject leer je meer over het verbouwen en vervaardigen van vlas in linnen, en kun je letterlijk met je voeten in de aarde investeren in een duurzame relatie met de natuur.

< Terug naar overzicht

Het linnenproject: een lerende community

Op je eigen manier bijdragen mag in onze lerende community; bijvoorbeeld door mee te denken over gelijkwaardig samenwerken, kennis te delen over oude ambachten of te helpen op de vlasakker als vrijwilliger.

Geïnspireerd door het project ‘The Linen Project, Shared Stewardship’ waar Linda van der Zeeuw aan mee heeft gewerkt, wilde ze dit initiatief naar Noord Nederland brengen. En onlangs is de eerste bijeenkomst van het Noordelijke Linnen Project geweest! Een groep kunstenaars, bodemdeskundigen, onderwijsprofessionals, duurzaamheids-enthousiastelingen en jeugdwelzijnsprofessionals kwam bijeen om de eerste projectlijnen te schetsen en de basis te leggen.

Samenwerking

Het is onze wens om in gezamenlijkheid met studenten, geïnteresseerde docenten van verschillende onderwijsinstellingen en opleidingen, professionals uit het werkveld (van duurzaamheid, argi- en permacultuur en de maatschappelijke zorg) in combinatie met een groep kunstenaars, een professionele lerende gemeenschap te starten waarin kennis en kunde over oude ambachten en het telen, verwerken en gebruiken van vlas en linnen centraal staat.

In ons Noordelijk Linnen Project willen wij bewustzijn creëren over de schadelijke invloed van de textielindustrie en hen tegelijkertijd alternatieven aanreiken zodat zij niet afhankelijk zijn van deze industrie. Wij willen ons hierbij maatschappelijk profileren door in een leergemeenschap op een buitenschoolse locatie samen vlas te verbouwen, te oogsten en te verwerken tot linnen textiel en papier.

Oude ambachten herleven

Naast de herontdekking van ambachtelijk werken en de bewustwording van duurzaam omgaan met natuurlijke hulpbronnen gaat het linnen project over investeren in een duurzame relatie met elkaar en het opbouwen van een leergemeenschap gebaseerd op gedeelde waarden; een duurzame gemeenschap creëren, één van de 17 duurzame ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties (CBS, 2022).

Deelname aan het project leidt tot inzichten over andere manieren van samenwerken, en laat je kennis brengen en opdoen rondom oude ambachten en het planten, telen en verwerken van vlas. Van het samenwerken met de kunstenaars leren studenten ambachtelijke technieken en creatief- en ‘out of the box’ te werken, en betrokken enthousiastelingen, professionals en vrijwilligers mogen eigen kennis brengen en halen.

Themalijnen

De themalijnen zijn:

  1. VLAS 1.0: akker voorbereiden, vlas zaaien, vlas onderhouden en oogsten

  2. VLAS 2.0: prepareren en verwerken zorgen voor de verwerking

  3. SAMENWERKEN: lerende gemeenschappen opzetten, democratisering en gelijkwaardig samenwerken

  4. ACTIVITEITEN: welke projecten kunnen nu al starten?

  5. VRIJE THEMALIJN: hier mag je alles inbrengen waar je blij van wordt!

Meer weten over dit project?

Ben je enthousiast geworden van het Noordelijk Linnen Project en wil je meer informatie? Mailen kan naar: l.vanderzeeuw@noorderpoort.nl.

En dan nog dit...

Op 16 januari '22 van 19.00 tot 21.00 zal de volgende bijeenkomst plaatsvinden, het project is hybride en vindt deels in Groningen en deels in Stadskanaal plaats. Bijdragen aan de projectgroep op welke manier dan ook mag online.

De vlas mag gezaaid worden 100 dagen na het nieuwe jaar en vanaf februari zal de akker klaargemaakt worden. In de week van de Circulaire Economie zal er een workshop gehouden worden rondom het thema vlas. Te zijner tijd komt hier meer informatie over. Ben je hierin geïnteresseerd? Neem dan contact op met de organisator van de Week van de Circulaire Economie: Mariska Helmus. Haar email is mariska@uptous.nl.

Meer informatie

Partners

Meer acties

Pride Groningen Wad mien Jong?